Kamadobarbecue
Een kamado BBQ is een keramische grill die oorspronkelijk uit Japan komt en nu wereldwijd populair is vanwege zijn veelzijdigheid en vermogen om hoge temperaturen te bereiken. Het unieke ontwerp zorgt voor een efficiënte warmtecirculatie en de mogelijkheid om te roken, grillen, bakken en meer. Kamado’s zijn duurzaam, gebruiksvriendelijk en kunnen langdurig temperaturen vasthouden. Door deze eigenschappen en de heerlijke smaak van het eten dat erop bereid wordt, is de kamado BBQ een must-have voor iedereen die van koken en barbecueën houdt.
De geschiedenis van de kamado barbecue
Kamadobarbecues danken hun naam aan de term die wordt gebruikt om een traditioneel Japans kooktoestel op hout of houtskool te beschrijven: een kamado. Een traditionele kamado werd gemaakt van klei (of ander keramisch materiaal) om een grote urn of “ei”-achtig vat te creëren, vergelijkbaar met een tandoor (een kleioven uit de Aziatische keuken). De ronde vorm en zware constructie maakt unieke kookvoordelen mogelijk.
Deze voordelen werden al snel duidelijk, omdat onze voorgangers al vroeg ontdekten dat de keramische constructie uitstekende isolatie bood om zelfs bij hoge temperaturen een constante temperatuur te behouden. Ze ontdekten dat de isolatie een gelijkmatig kookproces mogelijk maakt dat tegelijkertijd zuinig is, waardoor de hoeveelheid houtskool of hout die nodig is om de barbecue van warmte te voorzien, wordt verminderd. Bovendien maakte de unieke vorm verschillende kookmethoden mogelijk. Of het nu gaat om bakken, braden, roken, grillen of welke variatie dan ook, de veelzijdigheid van kamadobarbecues is ongeëvenaard. En dat maakt ze dan ook erg populair!
Tegenwoordig zijn kamadobarbecues gemaakt van vuurvast keramisch materiaal om een hoge kwaliteit duurzaamheid en warmtebehoud te garanderen en zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Voor ieder wat wils! Er kunnen verschillende accessoires en uitbreidingen worden gekocht om de manier waarop ze werken te veranderen en verschillende kookmethoden of grillvoordelen mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een spit of een pizza-oven voor de kamado barbecue.
Voordelen van de kamado barbecue
Zwaar vuurvast keramiek
Zoals je al kon lezen zijn de meeste kamadobarbecues tegenwoordig gemaakt van zware vuurvaste keramiek, dat industrieel is ontworpen voor maximale duurzaamheid en isolatie. Sommige gasbarbecues zijn gemaakt van dunne metalen die niet warm kunnen blijven als het koud of winderig is. Dat is dus absoluut niet het geval bij kamadobarbecues. Het zware keramische materiaal absorbeert en straalt de warmte gelijkmatig terug en daarom zijn ze naast ideale barbecues ook uitstekende pizza- of broodovens. Bovendien is het keramische materiaal ontworpen voor de lange termijn. Het kopen van een kamado barbecue is een investering, maar wel eentje die zich jarenlang loont.
Brandstofefficiënte
Een ander voordeel van de zware keramische constructie is het brandstofverbruik van de kamado barbecue. Omdat de dikke zijkanten de warmte zo goed vasthouden, is er maar heel weinig houtskool en zuurstof nodig om het vuur aan te wakkeren – perfect voor lang, langzaam barbecuen. Ook voor de diehard grillers die de hele winter blijven barbecuen. Dempers die worden gebruikt om de inlaat en uitlaat te regelen creëren een luchtstroom die een constante vlam produceert. Wanneer de deksel gesloten is, blijven de temperaturen constant. Dit maakt de kamado bbq een uitstekende keuze voor het roken van ribben, borst of pulled pork bij lage en langzame en constante temperaturen.
Veelzijdige kookmethoden
Naast het efficiënte brandstofverbruik zijn kamadobarbecues ontworpen voor een breed spectrum aan kookmethoden. Accessoires zoals een keramische pizzasteen veranderen een kamado van een directe grill in een indirecte kookplaat, net als een oven of roker. Met verschillende accessoires en opstellingen kan een kamado bbq bakken, braden, roken, schroeien, sauteren, grillen en nog veel meer.
Je shopt je barbecue en barbecue accessoires op 24BBQ.nl!