Salisbury steak
14 juli 2024 Door BBQ Expert 0

Salisbury steak (van de BBQ)

Wat is een Salisbury steak en hoe maak je ‘m op de BBQ? Dat lees je in dit artikel.

Over Salisbury Steak

Salisbury steak is een gerecht dat vaak wordt verward met een hamburger, maar het heeft een eigen unieke flair. Het bestaat uit gekruid rundergehakt dat wordt gevormd tot een patty en geserveerd met een rijke jus.

Dit gerecht is vernoemd naar Dr. James Salisbury, een Amerikaanse arts die in de 19e eeuw bekend stond om zijn promotie van een vleesdieet.

Een Salisbury steak gemaakt van rundergehakt met een 80/20 verhouding bevat ongeveer 250-300 calorieën, 20-25 gram eiwit en 15-20 gram vet per 100 gram. De exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de ingrediënten en de grootte van de patty.

Salisbury Steak maken

Voor een Salisbury steak van de BBQ begin je met het mengen van het rundergehakt met zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, een ei en paneermeel. Voeg eventueel fijngehakte ui en champignons toe. Vorm het mengsel tot ovale patties en leg deze op een bord in de koelkast om ze steviger te maken. Verhit de BBQ tot middelhoog vuur. Leg de patties op de BBQ en grill ze ongeveer vijf tot zes minuten per kant tot ze een mooie grillstreep hebben en gaar zijn.

Terwijl de patties grillen, kun je de jus bereiden. Smelt boter in een pan en voeg fijngehakte ui en champignons toe. Bak tot ze zacht zijn. Voeg bloem toe en roer goed door. Giet langzaam runderbouillon erbij, gevolgd door Worcestershiresaus en Dijonmosterd. Laat de saus indikken terwijl je blijft roeren. Haal de Salisbury steaks van de BBQ en leg ze op een schaal. Giet de jus eroverheen en serveer direct.

Serveren

Salisbury steak wordt vaak geserveerd met aardappelpuree en groenten zoals sperziebonen of wortelen. Je kunt ook een frisse salade toevoegen voor een lichtere maaltijd. De rijke jus maakt het gerecht compleet en zorgt voor een heerlijke smaakervaring.