Smashburger - 24BBQ.NL
11 juli 2024 Door BBQ Expert 0

Smashburger van de bbq: zo doe je dat

Een overheerlijke SMASHBURGER van de BBQ. Puur genieten! Wat is het en hoe maak je deze burger? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een SMASHBURGER?

Een Smashburger is een type hamburger waarbij het vlees op een hete bakplaat of grill wordt ‘gesmasht’ of platgedrukt tijdens het bereiden. Dit zorgt voor een dunne, krokante buitenkant en een sappige binnenkant. Het platdrukken van het vlees zorgt ervoor dat er meer oppervlakte contact maakt met de bakplaat. Dit resulteert in een betere Maillard-reactie en een intensere smaak.

Smashburger maken, voorbereiding en meer

Voor het maken van een perfecte Smashburger heb je rundergehakt nodig met een vetpercentage van minstens twintig procent (80/20 verhouding). Dit vet zorgt voor een sappige en smaakvolle burger. Het vlees moet koud zijn voordat je het op de grill legt, zodat het niet uit elkaar valt tijdens het platdrukken.

Begin met het verdelen van het gehakt in ballen van ongeveer 80-100 gram. Rol deze ballen niet te strak, want een lossere structuur helpt bij het gelijkmatig platdrukken. Verhit je bakplaat of koekenpan op middelhoog tot hoog vuur totdat deze zeer heet is. Voeg een beetje olie toe om plakken te voorkomen. Plaats een vleesbal op de hete bakplaat en druk deze onmiddellijk en stevig plat met een stevige metalen spatel. Houd de spatel stevig vast en druk het vlees gelijkmatig plat tot het een dunne patty is.

Kruid de bovenkant van de patty met zout en peper. Bak de patty ongeveer twee tot drie minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid, totdat de randen krokant zijn en er een mooie korst ontstaat. Als je kaas wilt toevoegen, plaats dan een plak kaas op de patty tijdens de laatste minuut van het bakken zodat het kan smelten.

Gebruik zachte hamburgerbroodjes en rooster deze kort op de bakplaat of grill om ze licht krokant te maken. Klassieke toppings voor een Smashburger zijn sla, tomaat, uien, augurken en sauzen zoals ketchup, mosterd en mayonaise. Plaats de patty met kaas op het onderste broodje, voeg de gewenste toppings toe en dek af met het bovenste broodje.

Maillard-reactie?

De Maillard-reactie is een chemisch proces dat optreedt wanneer aminozuren en suikers in voedsel worden verhit. Deze reactie zorgt voor de bruining en de ontwikkeling van complexe smaken en aroma’s. Wanneer je een vleespatty op de hete bakplaat drukt, begint de Maillard-reactie op het oppervlak van het vlees. Dit resulteert in een intense, rijke smaak en een krokante textuur, wat een essentieel kenmerk is van een Smashburger.