29 april 2023 Door BBQ Expert 0

Korean BBQ op de kamado, hoe doe je dat?

Korean BBQ is een populaire manier van barbecueën die zich perfect leent voor bereiding op de kamado. De kamado is een keramische barbecue die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en een heerlijke smaak aan je gerechten geeft. In dit artikel gaan we in op hoe je Korean BBQ op de kamado bereidt.

Wat is Korean BBQ?

Korean BBQ is een stijl van barbecueën waarbij het vlees wordt gegrild op een hete grillplaat in het midden van de tafel. Het vlees wordt vaak gemarineerd in Koreaanse kruiden en specerijen, zoals gochujang (gefermenteerde chilipasta), knoflook, sojasaus en sesamolie. Naast vlees worden er ook bijgerechten geserveerd, zoals kimchi (gefermenteerde kool), gebakken rijst, groenten en verschillende soorten sauzen.

De kamado

De kamado is een keramische barbecue die afkomstig is uit Japan. Het woord kamado betekent “fornuis” in het Japans. De kamado heeft een uniek ontwerp dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en een heerlijke smaak aan je gerechten geeft. De kamado is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor grillen, roken, bakken en braden.

Hoe bereid je Korean BBQ op de kamado?

Stap 1: Bereid de kamado voor

Begin met het voorbereiden van de kamado door de houtskool aan te steken. Gebruik hierbij aanmaakblokjes en laat de kamado op temperatuur komen tot ongeveer 200 graden Celsius. Zorg ervoor dat je de kamado niet te vol stopt met houtskool, want dit kan de temperatuur in de kamado verhogen en zorgen voor verbrand vlees.

Stap 2: Bereid het vlees voor

Terwijl de kamado aan het opwarmen is, kun je het vlees voorbereiden. Snijd het vlees in dunne plakken en marineer het met een Koreaanse marinade. Laat het vlees vervolgens minimaal een uur marineren in de koelkast.

Stap 3: Plaats de grillplaat op de kamado

Zodra de kamado op temperatuur is, plaats je de grillplaat op de kamado. Laat de grillplaat goed opwarmen voordat je het vlees erop legt.

Stap 4: Grill het vlees

Leg het gemarineerde vlees op de grillplaat en grill het tot het gaar is. Je kunt het vlees omdraaien met behulp van een tang of spatel. Zorg ervoor dat het vlees niet te lang op de grillplaat ligt, anders kan het droog en taai worden.

Stap 5: Serveer de Korean BBQ

Serveer de gegrilde plakjes vlees op een grote schaal en serveer er bijgerechten bij, zoals kimchi, gebakken rijst en groenten. Vergeet niet om verschillende sauzen te serveren, zoals ssamjang (een pittige sojabonensaus) en gochujang (een gefermenteerde chilipasta). Laat je gasten het vlees in sla- of norivellen rollen en er hun favoriete bijgerechten bijvoegen.

Tips voor het bereiden van Korean BBQ op de kamado

  • Zorg ervoor dat je kamado goed op temperatuur is voordat je begint met grillen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing van het vlees en voorkomt dat het vlees aanbrandt.
  • Gebruik dunne plakjes vlees voor de Korean BBQ, dit zorgt ervoor dat het vlees snel gaar is en niet taai wordt.
  • Marineer het vlees minimaal een uur van tevoren. Hierdoor kan de marinade goed intrekken en krijgt het vlees meer smaak.
  • Gebruik een tang of spatel om het vlees om te draaien. Prik niet in het vlees met een vork, anders verliest het vlees zijn sappen en wordt het droog.
  • Serveer de Korean BBQ op een grote schaal zodat iedereen erbij kan en vergeet niet om verschillende sauzen en bijgerechten te serveren.

Conclusie

Korean BBQ op de kamado is een heerlijke manier van barbecueën die gemakkelijk thuis kan worden bereid. De kamado zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte en geeft het vlees een heerlijke smaak. Door dunne plakjes vlees te gebruiken en het vlees te marineren, krijgt het vlees meer smaak en wordt het niet taai. Serveer de gegrilde plakjes vlees op een grote schaal met bijgerechten en verschillende sauzen voor een complete Korean BBQ-ervaring.

Lees ook: