Barbecue rooster schoonmaken
9 maart 2023 Door BBQ Expert 0

Barbecue rooster schoonmaken: zo doe je dat

De zomer komt er weer aan; tijd voor een onderhoudsbeurt van je barbecue. Een barbecue rooster schoonmaken, hoe doe je dat nou het beste? In dit artikel delen we tips met je om je rooster stralend schoon te krijgen.

Een barbecue rooster kan na een aantal keer gebruik of een winter ‘stil staan’ behoorlijk vies worden. Het is belangrijk om het rooster regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat etensresten vast komen te zitten en het risico op bacteriën te verminderen. In dit artikel vertellen we je hoe je je barbecue rooster grondig schoon kunt maken.

Stap 1: Verwijder het rooster

Voordat je begint met schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat de barbecue volledig is afgekoeld. Haal het rooster uit de barbecue en leg het op een plek waar je goed bij kunt.

Stap 2: Borstel het rooster

Pak een stevige barbecueborstel en begin met het borstelen van het rooster. Hiermee verwijder je de grotere stukken vuil en voedselresten. Let erop dat je niet te hard borstelt, om te voorkomen dat het rooster beschadigd raakt.

Stap 3: Week het rooster in warm water en zeep

Vul een grote emmer of teil met warm water en voeg er een scheut afwasmiddel aan toe. Leg het rooster in het water en laat het minstens een uur weken. Hierdoor worden de hardnekkige resten losgeweekt en wordt het rooster makkelijker schoon te maken.

Stap 4: Schrob het rooster

Haal het rooster uit het water en gebruik opnieuw de barbecueborstel om het rooster schoon te schrobben. Hiermee verwijder je de resterende voedselresten en vet.

Stap 5: Spoel het rooster af

Spoel het rooster af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen.

Stap 6: Droog het barbecue rooster

Droog het rooster af met een schone doek of laat het aan de lucht drogen. Je kunt het rooster ook drogen door het even op de barbecue te leggen en deze kort aan te steken, zodat het overtollige vocht verdampt.

Stap 7: Behandel het rooster

Sommige mensen vinden het prettig om het rooster na het schoonmaken te behandelen met olie om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Hiervoor kun je een doekje met wat olie gebruiken en het rooster lichtjes insmeren.

Zo, dat was het! Nu weet je hoe je je barbecue rooster grondig kunt schoonmaken. Door regelmatig je rooster schoon te maken, zorg je ervoor dat je barbecue langer meegaat en voorkom je dat etensresten vast komen te zitten en het risico op bacteriën verhoogt. Het kost misschien wat tijd en moeite, maar dan onderhoud je je barbecue het beste.

Shop barbecue borstels