Zelf dry rub maken: zo doe je dat
27 januari 2023 Door BBQ Expert 0

Zelf dry rub maken: zo doe je dat

Wil je zelf een dry rub maken? In dit artikel vertellen we je wat een dry rub is en wat de basis ingrediënten hiervan zijn. Ook geven we je een aantal ideeën.

Wat is een dry rub?

Een dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen die je op vlees wrijft voordat je het gaat grillen, roken of bakken. Het zorgt voor extra smaak en geeft het vlees een heerlijke korst. Het goede nieuws is dat het maken van je eigen dry rub eenvoudig is en je kunt het volledig aanpassen aan jouw smaakvoorkeuren.

Dry rub basis

Laten we beginnen met de basis. Een goede dry rub bevat meestal zout, suiker en paprikapoeder. Het zout en de suiker helpen om het vlees te kruiden en te karameliseren, terwijl paprikapoeder een milde smaak en kleur aan het vlees geeft. Je kunt gerust spelen met de verhoudingen van deze drie ingrediënten om het zoeter of zouter te maken, afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Ideeën voor je dry rub

Nu we de basis hebben, is het tijd om te experimenteren met extra smaken. Hieronder geven we je een aantal ideeën om mee te beginnen:

  • Knoflook- en ui-poeder. Deze twee specerijen geven een extra hartige smaak aan de rub. Ze passen perfect bij vlees en zijn onmisbaar in de meeste barbecuegerechten.
  • Komijn. Komijn is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Mexicaanse en Indiase keuken. Het voegt een aardse smaak toe aan het vlees en past goed bij varkensvlees en kip.
  • Chilipoeder. Chilipoeder geeft het vlees een beetje pit en voegt wat extra kleur toe. Afhankelijk van de hoeveelheid chilipoeder die je gebruikt, kan het variëren van mild tot behoorlijk pittig.
  • Gedroogde kruiden.Je kunt ook droge kruiden toevoegen aan je rub, zoals tijm, oregano of rozemarijn. Deze kruiden passen perfect bij lamsvlees en kip.
  • Gerookte paprika. Gerookte paprika is een specerij die wordt gemaakt door gedroogde paprika’s te roken. Het voegt een heerlijke rokerige smaak toe aan het vlees en past goed bij varkensvlees en rundvlees.
  • Mosterdpoeder. Mosterdpoeder voegt een lichte, scherpe smaak toe aan de rub. Het past goed bij varkensvlees en gevogelte.
  • Bruine suiker. Bruine suiker voegt een zoete smaak toe aan het vlees en helpt bij het karameliseren. Het past goed bij varkensvlees en rundvlees.

Het mooie van het maken van je eigen dry rub is dat je kunt spelen met de ingrediënten en hoeveelheden om het aan jouw persoonlijke smaakvoorkeur aan te passen. Begin met een kleinere hoeveelheid van elke specerij en breid het uit totdat je de smaak hebt bereikt. Veel plezier!

Shop rubs